Mindenki ismeri azt a viccet, ahol az autószerelő egy apró kalapácsütéssel megjavítja a gépjárművet, majd elkér 10.001 forintot. A megrendelő felháborodik, hogy mi került ebben ilyen sokba. A szerelő azt válaszolja, hogy ja kérem a kalapácsütés csak 1 forint volt, de hogy tudta hova kell ütni az 10.000.

A csak munka

Mindenki jót mosolyog, egyet is ért ha a saját munkájáról van szó. De ha ki kell fizetni az összeget, akkor az elvégzett munka rögtön „csak” lesz. Csak egy csap csere, csak egy klíma tisztítás, csak egy kerékjavítás, csak egy hírlevél kiküldés, csak egy új blogbejegyzés.

Te is biztosan gondoltad már azt, hogy egy webfejlesztőnek – aki nagy tudású informatikus – ez a kis feladat aztán tényleg csak egy pillanat. Jó formán nem is lenne szabad pénzt kérnie ezért, annyira egyszerű. Értem, a valóság azonban nem is állhatna ennél távolabb.

Természetes, hogy a programozó drágábban végzi a karbantartási munkákat, mert programozói gépórával számol. Köztudott, hogy a fejlesztői gépóra lényegesen drágább mint a karbantartói.

Weboldal karbantartás, sokba kerül?

Photo by MattysFlicks – https://www.flickr.com/photos/sidehike/461227817/

És a többi árfelvevő tényező,

Weboldal karbantartásnál leginkább három dolog okoz extra ráfordítást

Az SOS kérés. A sürgős munka mindig drágább.

Gondolj csak bele, félre kell tenni a betervezett feladatokat. Ebből általában csúszás lesz máshol, hiszen egy jó szakember betáblázza magát a munkaidejére. Ezt pedig be kell hozni valahol. A vége általában az, hogy extra munkaidőt és munkaórákat igényel. A túlóra pedig drága. Minél hirtelenebb a feladat, minél gyorsabban kell megcsinálni, minél kevésbé tervezhető annál drágább.

Ha nem készül el időben az veszteség

Ezt a legnehezebb forintosítani. Képzeld el, hogy elindítasz egy akciót, fut egy kampány. A weboldalad pedig nem és nem frissül. Több napos a csúszás vagy több hetes? Mennyi vevőt veszítesz ennyi idő alatt? Mennyit költesz ez idő alatt feleslegesen reklámra? Beárazhatatlan költség, színtiszta veszteség.

A nyomozás, tanulás

Mindenki azt gondolja, hogy a szakember mindent tud a témáról így bármilyen feladatra azonnal van kész megoldása. Ami valójában nagyon sokszor utánajárást, nyomozást, külföldi szakirodalom keresést, dokumentáció böngészést jelent. Persze a tanulási időt nem tekinthetjük effektív munkavégzésnek, nem számolható el. Azonban ha egy informatikus a mai világban naprakész akar lenni, hihetetlen mennyiségű időt kell szánnia az önképzésre. Nincs mese erre is meg kell termelni az időt, mert számodra sem értékes egy elmaradott szakember.

„Hogyan tudom hosszú távon normális szinten tartani a ráfordításokat?”

Most már egyértelmű, hogy egy fejlesztőnek miért lehetetlen tökéletes üzemeltetőnek is lennie. Tehát:

A weboldal karbantartást, karbantartókra kell bízni!

  • A karbantartási gépóra olcsóbb mint a fejlesztői.

  • A weboldal karbantartó sok kisebb feladatot ütemez, könnyebben – és kisebb veszteséggel – szervezi át a sürgős kéréseket

  • Havi díjas konstrukcióval foglalni és tervezni lehet a kapacitást.

Rendelkezésre állási díjjal olcsóbb, ez elsőre ellentmondásnak tűnik, valójában azonban ez biztosítja, hogy az ütemezett feladatok között mindig legyen tartalék idő. A tartalék időbe pedig extra költség nélkül lehet beszúrni az SOS kéréseket.

Ha mindig szeretnél saját kapacitást, ha a weboldal karbantartást karbantartókra akarod bízni a fejlesztők helyett, ráadásul alacsonyabb gépórával, akkor

KATTINTS ÉS VEDD FEL VELÜNK A KAPCSOLATOT!